Затворете

Забравена парола?

Павел Цветков: за KWIAT и принципите на управление

– Как приемате Вие новото пандемично време, в което живеем? Нормално, ненормално…?

Самото ново пандемично време, в което живеем е ненормално за представите ни за живот преди март 2020 г. В началото го приемах ненормално, защото само по себе си е такова. В последствие започнах да се интересувам много за самия вирус. Изчитах всякакви източници на информация и от България, и от чужбина, дори фалшиви и измислени новини, за да мога да събера и запланувам за себе си някаква работеща стратегия, така че да мога да планувам каквото и да е в производството на очилата ни.

– Поглеждайки към 2020 г. как пандемията се отрази на бизнеса на KWIAT?

На фона на тотално затворени и фалирали отрасли и благодарение на интуитивните бързи мерки, които предприехме в самота начало – още март и април 2020 г. смятам, че успяхме многократно да намалим пораженията, които можеха да ни се случат и които се случиха на наши колеги и партньори.

Ние бяхме запланували големи ръстове за 2020 г, тъй като трябваше да имаме участия в 8 или 9 сред най-големите световни международни оптически изложения. Януари и февруари 2020 г. имахме 35% ръст спрямо същите месеци на 2019 г. Въпреки това, заради тоталното спиране на работата през най-силните за нас месеци през пролетта на 2020 г, както и заради почти напълното затваряне на бизнесите на нашите клиенти, основно в чужбина, приключихме със спад на продажбите, спрямо 2019 г. Основните проблеми бяха, заради невъзможността да пътуваме и да се срещаме с клиентите си. От друга страна отпадайки ни инвестициите в щандове, реклама, пътувания и самите участия в изложенията по света, намалихме сериозно разходите си и сега сме сравнително стабилни.

– Вие вече 30 години сте на пазара. Според Вас днес или преди 30 години е било по-трудно да се започне бизнес? Имало ли е моменти, когато сте мислил да се откажете?

Фирмата ни е регистрирана в София на 22 декември 1990 г. Започва да функционира месец по-късно на 22 януари 1991 г., защото тогава се чакаше 1 месец, за да се получи Булстат, с който практически всяка фирма може да започне дейност.

Смятам, че няма труден или лесен момент за започване на бизнес. Всеки момент е добър, но колкото по-рано и колкото човек е по-млад – по-добре. Смятам, че не трябва да се чака удобен момент, а да се действа веднага щом има желание, воля за много труд и все пак идея какво и как да се прави.

Не съм имал моменти, в които да съм мислил да се отказвам. Имали сме големи трудности и сътресения също по време на кризата след 2008 г. Всяка криза ни учи много и ако не си взимаме поука от тези премеждия би ни било много трудно да вървим напред през годините. Практически след 2008 г, когато имахме също спадове в оборотите, защото ни фалираха основните доставчици, мина повече от година, докато вземем правилните решения какво да правим. А през март 2020 г. преориентирането го направихме само за няколко седмици. Решенията бяха много тежки, но с перспективата на времето бяха най-правилните.

– Откъде идва името KWIAT?

Майка ми е полякиня, баща ми е българин. „KWIAT” на полски означава „цвете”. Нашата фамилия е Цветкови, която в превод на полски е “Kwiatkowski”. По този аналог баща ми избира името на фирмата още през 1991 г. По-късно, когато с моята съпруга Едита решаваме да създадем собствена марка очила, избираме името на марката да е и името на фирмата, тъй като вече бяхме разпознаваеми под това име в бранша с очила.

– Не е ли трудно да се състезавате със световно утвърдени имена в бизнеса с очилата?

Няма лесни неща, както и нищо не е толкова трудно, че с упоритост да не се получи. Все пак имаме няколко не малки предимства пред световно утвърдените марки очила. Ние сме от източна Европа, където разходите ни за съществуване са значително по-малки. Ние можем да произведем очила на същото високо качество, както най-добрите утвърдени марки очила, но на значително по-достъпна цена. Един мениджър в Италия в нашия бранш трябва да получи от 3 до 5 пъти по-високо заплащане.

Също така борда на директорите на компаниите произвеждащи най-утвърдените марки очила всяка година искат увеличаване на печалбата. Когато това не се случва мениджърите орязват бюджетите за висококачествените материали. През последните 10 години наблюдавам това явление с особено засилващи се темпове през последната година. При нас това не може да се случи. Контролът на качеството, гаранционният и след гаранционният ни сервиз е безупречен от самото начало, дори всяка година го надграждаме.
Нашите очила са резултат от сложен процес в производството на по-малки партиди, който процес съчетава нови технологии и традиционни техники на ръчна изработка. Като по-малка компания в сравнение със световните гиганти можем да сме по-гъвкави, креативни и по-устойчиви. Произвеждаме почти само това, от което се нуждаем и използваме максимално съвременните технологии за рециклиране. Нашият алтернативен модел на производство и усъвършенстван процес на доставките водят до продукти, които в повечето случаи стоят над останалите по качество и цена.

Нашите клиенти виждат това и след кратка работа с нас започват да ни предпочитат пред останали марки.
Все пак конкуренцията навсякъде е много силна. Пазарите са завладяни от марки със 70 или 100 годишна история. Разполагат с огромни бюджети за реклама, които често превишават очакваните им бъдещи печалби. Но ние не се предаваме и вървим устремено напред в усъвършенстването на производството и предлагането на продуктите ни.

– Разкажете повече за самите очила. Как създавате дизайна, материалите…

Първоначално използвахме съветите и опита на колеги от Италия, Германия, Гърция и дори Бразилия. Използвали сме и чужди дизайнерски фирми за създаването на моделите. В последствие сами започнахме да правим очилата си и с годините всеки един успешен модел ни даваше куража да продължаваме да творим сами. В момента дизайнът на всички очила е изцяло наш. Наясно сме с търсените цветове, форми, материали. Имаме собствена статистика какво се продава най-много. Получаваме информация за всички новости в материалите, от които се сглобяват очилата. Във всяка следваща колекция има нещо ново, по-високо технологично.

Слънчевите очила KWIAT притежават стъкла от най-високия клас А, пълна 100% UV защита, както и поляризация, нанесена и на преливащите се стъкла, които преобладават в колекциите ни. Материалите, които използваме в производството са олекотена немска стомана с нанесени всички необходими антиалергични и антибактериални покрития. Пластмасата е изработена от памук, който се преработва по най-съвременни технологии, така че да бъде биоразградим. По време на процеса се добавят микс антибактериални вещества, които потискат растежа на микробите и по този начин те не се задържат върху очилата. Нещо, което имат много малко очила по света.
Допълнително използваме абсолютно рециклируеми опаковки за съхранение и транспортиране на очилата.

– Кой е бизнес урокът, който Вие лично „научихте” за тези години?

Урокът, който научих е, че винаги най-доброто решение е да се правят само правилните неща и то постоянно, без да се губи фокусът в други дейности.

– Споделете един бизнес казус от компанията, който винаги ще помните и разказвате…

През 2010 г., когато в последствията от кризата след 2008 г. се търсеха по-евтини продукти. Затова решихме да предложим и ние такива. Това нямаше как да рефлектира на закупуването на материали с по-ниско качество. Не се получи, не бях доволен от резултата на продуктите си, въпреки че спечелихме тогава пари, никога няма да го повторя.

Сега мога спокойно сам да използвам всеки един наш продукт, мога да го дам на децата си, на родителите си и на най-близките си приятели. Сигурен съм във всеки един детайл и съм убеден, че много по-хубави очила за цената си няма почти никъде.
Такива ще бъдат всички наши продукти и за в бъдеще.

Не харесвам правенето на очила или някакъв друг продукт само заради парите. Те не са всичко.

– Вие сте в бизнес, който е свързан с най-ценното на човека – очите. Какво хората не знаят за собствените си очи и как се променя потребителското търсене в годините? Какви са Вашите наблюдения?

За моя голяма радост все повече хора разбират, че зрението е безценно. Започват да се грижат за него, като увеличават посещенията си при очен специалист и то чисто превантивно. Много по-сериозно обръщат внимание, когато имат някакво заболяване на очите. Започват да избират все по-качествени очила, които да ги защитават. Благодарение отчасти и на нашата „Кампания за профилактика на детското зрение“, която реализираме ежегодно от вече почти 10 години, младите родители разбират колко е необходим един обикновен очен скрининг всяка година. Благодарение на този скрининг, който трае по-малко от 2 минути, при множество деца в България са открити редица заболявания или така необходимата в ученическите години корекция на зрението.

– Как ерата на дигиталната революция навлиза в бизнеса с очилата и корекцията на зрението? Как дигиталната трансформация навлиза във вашата компания?

Всички ние, нашите деца и родители през последната 1 година сме принудени да натоварваме очите си много повече. За съжаление статистиките сочат, че зрението на населението на планетата ни се влошава драстично. Все повече хора и на все по-ранна възраст имат нужда от очила, както и се появяват все по-рано редица заболявания. За радост оптическите компании измисляме все по-добри предложения, по-леки, по-комфортни и по-разнообразни модели очила, така че да задоволим всеки вкус и всеки джоб.

За радост апаратурите, на които се извършват очните прегледи, бележат невероятен подем и всички проблеми при пациентите се откриват по-лесно и диагнозите са по-точни. Дигиталната трансформация навлиза сериозно и в бизнеса с очила, и в нашата компания. Някога започвахме да рисуваме моделите с молив на лист хартия. Сега това става директно на екрана и може до дни да влезе в производство. Процесът от създаването на 1 модел очила е съкратен почти на половина. Онлайн конференциите ни помагат да обсъдим даден модел, вид очила или някакъв проблем в производството в рамките на минути. Преди това трябваше няколко пъти в годината да си организираме срещи, на които дори не успявахме да решим всички казуси. В момента всичко е изключително бързо и това ни помага, особено в кризисни ситуации, да сме изключително гъвкави.

Воденето на статистика за продажби, контрола на поръчките, практически целия ни офис се намира в телефона ни. Можем да бъдем във всяка точка на света, където има достъп до интернет и бизнеса може да се управлява от там.
Също така правенето на прототипи, цели мостри или отделни части на 3D принтер спомага за по-точното последващо изработване на всеки един детайл в очилата.

– Какво мислите за Y и Z поколенията? Според проучванията те са хората, които диктуват развитието на пазарите и тенденциите. Какво е тяхното влияние в бизнес с очилата?

Смятам, че проучванията са правилни и в пълна сила касаят тенденциите и при очилата. Всички компании се стараем да задоволим техните нужди и изисквания. Ние произвеждаме модели очила за всяка възраст. Определено най-голямо разнообразие от модели имаме именно за тези 2 поколения. Те са и хората, които с покупките си, определят дали един модел очила е хубав или не.

– Какъв е съвременният прочит на устойчивост? На мениджмънт? Променял ли сте във времето личните си принципи на управление. Накара ли ви пандемията да промените нещо?

Единствената промяна, която породи пандемията, е може би това, че трябва да се научим да бъдем по внимателни във взимането на рискови решения. Иначе принципите на управление би трябвало да бъдат същите каквито са били и преди 100 години. Предполагам ще бъдат същите или много подобни и след 100 години. Не смятам, че принципите трябва да се променят.

– Кои са Вашите лични принципи като мениджър, които спазвате? Променихте ли нещо вследствие на промените, които пандемията оказа върху всички бизнеси? Взехте ли за себе си нови уроци? (избройте моля 3 до 5 с кратко обяснение на всеки)

1. Винаги съм смятал, че е по-добре да се учим от грешките на другите, отколкото от своите. Затова приемам често грешките на другите като свои и се старая да не допускам подобно нещо, както в бизнеса, така и в личния живот.

2. Трябва да бъдем по-предпазливи, да изчакваме понякога е по-добре, за да не изгубим нещо прекалено бързо и много.

3. Човек може да живее добре и с много успехи, и с по-малко успехи. Често не се сещаме за този казус, когато гоним успеха на всяка цена.

– Какво е вашето послание към настоящи и бъдещи предприемачи?

Ако усещат, че са добри в една област, нека усъвършенстват уменията си с постоянство всеки ден в тази област. Нека не променят фокуса си и да не скачат от един бизнес в друг.

Източник: Алманах 2021
Ина Георгиева, гл. редактор

Щракнете отвън, за да скриете лентата за сравнение
Сравни
Top