Съвети за безопасно шофиране с очила

Безопасността на движението зависи не само от технически характеристики на колата и от квалификация на водача, но и от неговото зрение: именно чрез зрението шофьорът получаванад 95 % от информацията, необходима за осигуряване на безопасното движение. Почти всички променина зрението – късогледство, далекогледство, отслабване на зрението с възрастта, астигматизъм – могат да се коригират с помощта на очила. Но за да могат очилата да осигуряват истински комфорт, превръщайки се в незаменим помощник на шофьора, те трябва да отговарят на редица изисквания.

 1. Най-важният съвет е да използвате качествени очила при шофиране. С такива очила може да се снабдите само в оптически магазин. Старайте се да купувате марки очила, които нямат евтини копия, за да се чувствате сигурни и уверени на пътя.
 2. Когато избирате очила за шофиране, трябва да знаете, че те трябва да са удобни, леки, добре регулирани, да не падат когато се навеждате, да не Ви стягат на главата, носа или ушите и да се чувствате комфортно с тях.
 3. Очилата с дебели дръжки ограничават периферното Ви зрение при шофиране. Te могат да бъдат особено опасни, когато Ви изпреварват. Изберете очила с по-тънки дръжки.
 4. Очилата с по-малки кръжила могат да ограничават полето на виждане. Изберете очила с по-големи кръжила, за да виждате перфектно навсякъде.
 5. Слънчевите очила с преливащи стъкла са отличен избор за шофьорите. Те ще Ви осигурят оптимално добро виждане при преминаване от участък с ярка светлина към по-тъмен участък, като например навлизането в тунел.
 6. За да избегнете шофирането без очила е добре да имате резервен чифт в колата си. Съхранявайте ги добре в оригиналния им калъф и не ги оставяйте на място където могат да се нагреят (напр. под предното стъкло на автомобила).
 7. При избор на слънчеви очила за шофиране заложете на кафявия или сивия цвят на стъклата, както и на т.нар. физиологични оцветявания. Ярките цветове (червен, син, зелен) не са подходящи за шофиране.
 8. Не шофирайте с очила, които имат филтър 4 на затъмняване на стъклата. Това са много тъмни стъкла и затова се забранява шофирането с тях. Числото на филтъра не означава степента на защита, а само степента на оцветяването на стъклата. Филтри 1, 2 и 3 са без ограничения при шофиране.
 9. Слънчевите очила с поляризация са добър избор при шофиране. Поляризацията намалява въздействието на опасните ослепителни отблясъци, увеличава контраста и подобрява възприемането на цветовете.
 10. Ходете редовно на профилактични очни прегледи. Дори и да не подозирате може да имате нужда от лека корекция на зрението, след което да виждате значително по-добре, особено в сумрак, облачно и дъждовно време. Може да се почувствате значително по-добри и по-уверени шофьори. Веднъж годишно е препоръчително да правите очен преглед при специалист.
 11. Ако носите очила с диоптър, това не означава, че слънчевите очила са табу за вас при шофиране. Попитайте консултантите в оптическия магазин за слънчеви очила с Вашия диоптър. Препоръчваме оцветените стъкла да са преливащи се, за да може при нужда да повдигнете леко главата си и да погледнете през по-светлата част на стъклата.
 12. Друг вариант са т.нар. очила с „clip on“. Това са диоптрични очила с резервен слънчев клип, който се закрепва към рамката чрез магнит.
 13. Попитайте консултантите в оптическите магазини за покритието Blue Blocker – това е специално покритие за шофиране в мъгла и дъжд. Стъклата, на които е нанесено това покритие притежават UV филтър и осигуряват по-ясна картина и помагат за преценяване на реалната дистанция.
 14. Попитайте консултантите в оптическите магазини за покритието DRIVE WEAR- това са уникални стъкла, които съчетават в себе си поляризиращ филтър и фотосолар, реагиращ на светлината. Това е и най-високотехнологичното стъклo измислено до този момент за шофьори. Тези стъкла осигуряват на водача най-контрастния образ и максимален комфорт на зрението. Могат да се поръчват и с диоптър. Единственият им недостатък е високата цена. Но струват значително по-малко отколкото например оригинални ксенонови фарове, а осигуряват най-прозрачното и най-далечното виждане на водача.
 15. Ако носите диоптрични очила с прогресивни стъкла ( за близко и далечно виждане едновременно) това не бива да Ви притеснява. Вие можете да шофирате с такъв тип очила, но единственото условие е преди това да сте свикнали добре с тях. При прогресивните очила окото се нуждае от време, за да „свикне“. След като сте ги носили достатъчно, за да не изпитвате дискомфорт, можете спокойно да седнете зад волана.
 16. Когато избирате стъкла за диоптрични очила, с които ще шофирате е препоръчително стъклата да бъдат органични (пластмасови). При инцидент /ПТП/ минералното стъкло е податливо на счупване и може да нарани окото.
 17. На последно място, но не по важност – при навлизане в тунел, тъмен участък от пътя или шофиране в сумрак е препоръчително да свалите слънчевите очила. Това ще Ви даде реална престава за ситуацията, в която се намирате и ще Ви осигури добра преценка на риска.