Затворете

Забравена парола?

ОЧИЛАТА ЗА ДЕЦА – полезна информация и съвети за родителите

През настъпващия летен сезон е важно да се обърне внимание и на необходимостта от качествени слънчеви очила за децата. Човек се развива до 18-20 години и очите му също. През това време те са много по-чувствителни към вредното въздействие на слънчевите лъчи. Установено е, че в детските очи попадат 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните – едва 10 на сто. Ето затова децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила с най-добрата UV защита и с поляризация, които наистина да предпазват очите им. Такива именно са моделите от колекциите KWIAT Junior (от 5 до 13 години) и KWIAT Comfort (от 10 до 18 години), които освен диоптрични предлагат и слънчеви модели очила за деца и тийнейджъри. Сезонът е подходящ и за задължителните профилактични прегледи при офталмолог, които трябва да се случват веднъж годишно. Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди детето да навърши една година и по-конкретно, когато бебето навърши 6 месеца. Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано от офталмолог отново в периода между 3 и 5 годинки. С повишено внимание трябва да подходят родителите, ако в семействата им има страдащи от очни проблеми и заболявания. В никакъв случай не бива прегледът да се отлага за времето, когато детето тръгва на училище! Родителите не бива да забравят, че ако детето им не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да каже. Колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-голям е шансът той да бъде коригиран навреме и да ес помогне на детето да не изостава в своето развитие. Най-важното е родителите да наблюдават децата си и да се консултират със специалист, ако забележат някои тревожни признаци и сигнали. Ето и някои практични полезни съвети:

  • следете дали детето не чете много отблизо, дали присвива очи като гледа надалече или изкривява главата си, когато гледа напред.
  • Под формата на игра със затваряне на едното, после на другото око можете да проверите дали детето вижда с двете очи еднакво.
  • Дори фактът, че детето винаги държи да сяда само на предните чинове, например, може да е свързан с това, че от по-задните не вижда добре и има нужда от корекция на зрението.

Тревожни сигнали, при които да се потърси незабавно помощта на офталмолог:
1. Треперене на очите
2. Сълзене на едното или двете очи.
3. Свръхчувствителност на очите към светлина.
4. Очите са зачервени в продължение на няколко дни.
5. Очите не изглеждат успоредни при гледане напред. (кривогледство)
6. Детето непрекъснато накланя глава.
7. Детето постоянно търка очи.
8. Често си криви очите.
9. Клепачите му са отпуснати надолу.
10. Едното или двете очи изглеждат необичайно изпъкнали.
11. Едната зеница е по-голяма или по-малка от другата.
12. Бебето не осъществява контакт с очите на 3 – месечна възраст.
13. Бебето не фокусира и не проследява предметите на 3 – месечна възраст.
14. Бебето закрива или затваря едното око.
15. Едното око се върти (постоянно или понякога) нагоре-надолу, наляво-надясно.
16. Секрет от окото или корички по миглите.
17. Необичаен вид на очите (мътен поглед).
18. Детето се оплаквва от умора на очите и главоболие.

Щракнете отвън, за да скриете лентата за сравнение
Сравни
Top