Слънчевите очила трябва да се сменят на две години

За периода от две години ултравиолетовите лъчи повреждат стъклата и те постепенно започват да ги пропускат, пише изданието „Дейли Мейл“.

Човешкото око може да се увреди без добър ултравиолетов филтър, като първият признак е подуване. То може да доведе до изкривяване на зрението, а по-късно и да увреди роговицата.

При проникване на ултравиолетови лъчи е възможно дори да се появи перде. Продължителното излагане на тези лъчи може да увреди и макулата – част от ретината, която е отговорна за голяма част от зрението.

След проверка от специалисти от университета в Сао Пауло относно начина на влошаване на качеството на тъмните очила при излагане на слънце, е установено, че приетият в момента контролиращ тест, с който се изчислява доколко очилата губят свойствата си, не е достатъчно ефикасен и не измерва правилно качеството на стъклото. Причината за това е , че не отчита правилно колко време се използват очилата и през кой сезон. При него очилата се подлагат на слънчев стимулатор 50 часа при разстояние 30 см.

Експертите допълват, че един слънчев ден през лятото, износва очилата колкото четири дни през зимата.

Източник: Daily Mail Online