Зрението: най- важният фактор при шофиране

Лошата видимост на пътя е съществен проблем за всеки шофьор, а зрението е фактор от първостепенно значение за безопасното шофиране. От изключителна важност за шофьорите са, както диоптричните, така и слънчевите очила поради отблясъците, които често се появяват.

Ако всеки шофьор се погрижи за своето зрение, катастрофите и смъртните случаи на пътя могат драстично да намалеят. Причините за това са, че над 95% от реакциите и решенията, вземани зад волана, зависят най-вече от доброто зрение. Също така при скорост от 80 км/ч употребата на качествени слънчеви очила при шофиране ни помага да спрем до 7 метра по-рано.

От друга страна, шофьорите с по-слабо зрение, които не носят диоптрични очила са голяма заплаха за пътното движение. Пациентите често не осъзнават, че с течение на времето започват да виждат по-слабо. Този процес се развива бавно, обикновено и на двете очи, а организмът се адаптира към по-слабото зрение. В повечето случаи промените настъпващи в окото идват с годините и могат да се диагностицират при очен преглед. Освен отслабването на зрението, при хора над 40 годишна възраст все повече започват да пречат заслепителните светлини на другите автомобили и възприятието на окото намалява.

Много важен фактор при избора на слънчеви очила за шофиране е поляризацията, която блокира нежелани отблясъци. Такива могат да се появят при отражение на слънчевите лъчи в различни повърхности като вода, сняг, пътни карти, светлоотразителни табели. Тези отблясъци са особено опасни на пътя, защото могат да се появят внезапно и да изненадат шофьорите.

За спокойно шофиране, българската марка очила KWIAT предлага разнообразни слънчеви и диоптрични очила. Почти всички слънчеви очила KWIAT са с поляризирани стъкла, които елиминират отблясъците до минимум и правят шофирането по-безопасно.