Как да променим излъчването на лицето с помощта на очилата?

Очилата се радват на голяма популярност. Все по-често жените се отказват от лещите в полза на стилни рамки, а някои дори слагат очила независимо от състоянието на зрението си, ползвайки ги по-скоро като аксесоар. В това няма нищо странно, тъй като очилата могат значително да променят излъчването на лицето и да му добавят характер. Но как да изберем подходящите очила?

НАЙ-НАПРЕД: ЦВЕТА

Изборът на цвят на рамката е важен. Често трудно можем да се спрем на правилния цвят, тъй като производителите предлагат наистина голям избор. Освен богатата палитра от цветове, се предлагат и рамки с интересни десени. Можете да се обърнете за помощ в избора към консултанта или специалиста в оптиката, който би трябвало да притежава съответната квалификация. Професионалният съвет ще Ви позволи да откриете цвета, който подхожда на лицето Ви, на цвета на очите и косата Ви, както и на стила Ви на обличане. Ценителките на елегантния стил и на класическите решения обикновено избират черни, сиви или кафяви рамки. Тези, които обичат да привличат вниманието или да подчертават оригиналността си, могат на свой ред да изберат рамки в интересни, ярки цветове.

ОЧИЛАТА И ЦВЕТА НА КОСАТА

Добре е рамката да се съчетава с типа:

– блондинките могат да заложат на златните или сребърните нюанси;

– брюнетките биха изглеждали прекрасно в контрастни цветове като синьо или червено;

– рижите коси чудесно се съчетават  с медно и златно.

Можете да изберете и рамки в модерни цветове, каквито в момента са „пепел от рози” и „мента”.

ФОРМАТА НА РАМКИТЕ

Но най-важна в крайна сметка е формата на рамките, а не цветът. Добре подбраните очила ни помагат за запазим правилните пропорции на лицето и дори да подчертаем най-големите си предимства. Зле подбраните рамки подчертават различни дефекти и  нарушават пропорциите на лицето. На пазара се предлага наистина голям избор от интересни рамки, затова е добре да знаете от какви принципи трябва да се ръководите  при избора на форма. Без съмнение, най-голям късмет имат хората с овална форма на лицето, която на практика подхожда на всеки тип рамка. Жените с правоъгълно лице трябва да избират очила с овални, широки и правоъгълни рамки. На лицата с квадратна форма най-добре подхождат кръглите или овалните очила, а така също и, за изненада на много хора, правоъгълните.

КОТЕШКИ РАМКИ

Тази форма е необичайна, оригинална и модерна практически през всеки сезон. Извитите нагоре ъгълчета правят лицето по-слабо и му придават по-младежки и закачлив вид, като същевременно се запазва лекотата. Този тип рамки се препоръчват на жени, които обичат да привличат вниманието и залагат на характерния стил. Котешките рамки подхождат предимно на квадратни, но също така и на овални лица.

КРЪГЛИ РАМКИ

Кръглите очила с малки стъкла са все по-предпочитани от много хора. Те изглеждат професионално и сериозно, а в същото време не придават прекомерна тежест с формата си.  Чудесно подхождат най-вече на по-възрастни хора, както и на тези, които искат да изглеждат професионално и адекватно на възрастта или на заеманата длъжност.

ТЪНКИ РАМКИ

На мода се връщат и очилата с тънки телчета около стъклата. Този тип рамки изглеждат леко, деликатно и несъмнено много оригинално. Те са добър избор за хора, които не желаят очилата им да се набиват на очи. В този случай нито рамките, нито самите стъклата ще се виждат отдалече.

ОЧИЛАТА И ИЗЛЪЧВАНЕТО

Очилата обикновено служат на собственика си няколко години, затова при избора на нови очила трябва от една страна да се вземат под внимание актуалните тенденции, но преди всичко да се подберат формата, цветът и стилът така, че да се постигне исканият ефект. Най-добре е да имате няколко чифта очила, така ще можете бързо да смените стила и да съчетаете очилата с облеклото. Формата на очилата помага да се придаде на лицето съответният израз – по-мек или по-остър. Ако искате да изглеждате нежно и ефирно, трябва да търсите по-деликатни очила.  А привличащи погледите и малко
по-агресивни ще са леко извитите нагоре рамки. Някои рамки могат да придадат професионализъм. А ако слагате очила за работа, не трябва да забравяте, че екстравагантните модели са добър избор за свободните професии, а в останалите случаи е най-добре да заложите на класически и ненабиващи се на очи рамки.

Предназначените за работа очила не трябва да привличат вниманието твърде много, за да може събеседникът да се съсредоточи върху разговора, а не върху външния вид на другия. По друг начин стоят нещата при участия или професии, в които трябва да се отличите или да привлечете вниманието върху себе си – в тези случаи можете да проявите повече въображение. Но независимо от това дали ще се спрете на класически очила или пък на екстравагантни такива, трябва да обърнете внимание как рамката си кореспондира с лицето. Един от основните критерии е горната част на рамката да подчертава дъгата на веждите, а вертикалната част да е в хармония със скулите.