Затворете

Забравена парола?

Nota Bene

Слънчевите очила отдавна са по-скоро елемент, допълващ стила (ще ги видите като допълващ аксесоар на почти всяко модно ревю), но не бива да забравяме за тяхната първостепенна функция – да предпазват очите ни от вредните UV лъчи.

  1. Най-важното при избора на слъчеви очила е да се спрете на удобна за вас рамка. Очилата трябва да се фиксират на лицето така, че да не се налага постоянно да ги намествате. Притискането на носа и слепоочията също е проблем, който трябва да избягвате. Добре е очилата ви да бъдат изработени от лек материал, както и да прилягат плътно на лицето, за да предпазват оптимално от блясъка на силната слънчева светлина.
  2. Определете за какво ви трябват слънчевите очила. Уточнете дали ще ги използвате за спорт, за морска почивка или отдих в планината, за употреба в градски условия… или пък, за да шофирате с тях? След като определите предназначението им, ще свиете границите на търсенето си.
  3. Ефективността от използването на слъчевите очила се определя от категорията на филтъра на стъклата, която е посочена на вътрешната страна на дръжката, преди знака CE (изделието отговаря на приетите в Европа стандарти). Тя варира от 0 до 4. Колкото по-висока е категорията на филтъра, толкова по-малко е светопропускането.
  4. Цветът на стъклата, както и категорията на филтъра, трябва да са съобразени с дейността, която мислите да извършвате с тях. Най-комфортни за очите са кафявите, сивите и зелените стъкла. За шофьорите, при лоша осветеност на пътя, са препоръчителни жълтите стъкла, които намалят и нивата на потиснатост. За спорт, добър избор са стъкла с оранжево-кафяви тонове.
  5. Очилата трябва да осигуряват 100% защита от ултравиолетовото излъчване. Производителите на качествени слънцезащитни очила гарантират на потребителя пълно отразяване на ултравиолетовото излъчване до дължина на вълната 380-400 нм, за което свидетелства специалната маркировка на очилата или тяхната опаковка. Гарант за качество може да бъде репутацията на производителя на очила, но ако неговото име не ви говори нищо, наличието на UV защита може да се установи с помощта на UV-тестери или спeктрофотометри.
  6. Риск за здравето на очите представлява и късовълновото синьо излъчване на видимия спектър, обхващащ светлинните вълни в диапазона 380-500 нм. В портфолиото на някои компании днес присъстват слънцезащитни очила, които отразяват и синия диапазон на видимия спектър. По този начин те подобряват и контрастта на изображението.
  7. Страхотен вариант са и слънцезащитните очила с поляризирани стъкла, те са особено полезни на шофьорите, както и на всички, които прекарват време на откриво в условията на прекомерна яркост на слънчевото излъчване. Поляризираният филтър на такива очила позволява напълно да се отстрани пречещият блясък, който възниква при отразяване на светлината от различни повърхности.
  8.  Избирайте очила с висококачествени слънцезащитни стъкла. Важно е те да притежават високи оптични свойства и да не изкривяват цветовъзприятието.
  9. Ако носите коригиращи очила, то за защита от слънцето може да поставите коригиращи слънцезащитни стъкла или да използвате слънчеви очила с клипс, които се поставят върху коригиращите очила.
  10. Независимо от качеството на очилата, ако не харесвате модела, е много вероятно да не се чувствате комфортно да ги носите. При избора на рамки винаги трябва да отчитате индивидуалните черти на лицето, цвета на очите и косата, предпочитания от вас стил на обличане.
Щракнете отвън, за да скриете лентата за сравнение
Сравни
Top