Как да убедите едно дете, че трябва да носи очила

Всички знаем колко е важно зрението за всеки човек и колко още по-важно е зрението на дете и най-вече на вашето дете.

Посещението при офталмолог е само първата стъпка от битката за подобряване на здравето на очите на детето. Да го убедите да си носи предписаните очила е втората и може би най-трудна и важна задача, ако то не желае да носи по една или друга причина очила.

Ето някои предложения, които ще ви помогнат в намирането на подходящи очила за вашето дете, а това от своя страна ще помогне на детето да се адаптира към ежедневното им носене:

1. Уверете се, че рамката на очилата e избрана специално за детето – позволете му да избира и само. Не налагайте своето мнение на всяка цена. Позволете си да му изберете по-качествени очила, с които ще се чувства най-комфортно. Добре е очилата да са по-леки, по-комфортни и по-модерни. Нека цената бъде максималната, която можете да си позволите, като му обясните, че именно затова трябва много да ги пази.

2. Рамката трябва да е коригирана правилно от оптика, така че да няма стягане на ушите или носа, както и не трябва да стяга лицето на детето.

3. Периодично проверявайте местата, където рамката има допир с кожата на детето, за да се уверите, че няма дразнене на кожата.

4. Уверете се, че очилата са точно такива, каквито е предписано от очния лекар. Ако погледа на детето ви минава над очилата или се оплаква, че не се вижда добре с тях, то най-вероятно причината е неправилно предписани очила. Ако не сте сигурни в точността на предписаните очила, заведете детето си на контролен преглед при друг офталмолог.

5. Започнете постепенно. Нека детето ви започне да носи очила за кратки периоди от време. След това, постепенно увеличавайте времето, в което носи очила.

6. Наложете носенето на очила като рутина. Поставянето и премахването на очилата трябва да стане ежедневие. Насърчавайте детето си да ги слага сутринта след ставане и да ги сваля вечер преди лягане.

Възнаграждавайте детето си, когато носи очила.